Päijät-Hämeen tutkimusseura on perustettu vuonna 1978. Seura toimii Päijät-Hämeeseen liittyvän tutkimuksen edistämiseksi ja tutkimustiedon levittämiseksi. Seura järjestää luentoja, seminaareja, tutustumismatkoja sekä harjoittaa julkaisutoimintaa.


Ajankohtaisia tapahtumia

Toiminnan 40 vuoden varrelta
Tutkimusseuran 40-vuotisjuhlien kunniaksi seuran sivuille on koottu aktiivien haastatteluja eri vuosilta. Markku Riihinen kokosi haastattelut. Samassa yhteydessä julkistetaan kunniapuheenjohtaja Arno Forsiuksen kootut kirjoitukset, joiden kopiot on hänen luvallaan siirretty tutkimusseuran sivuille. ¦Linkki juhlasivulle

Tutkimusseuran 40-vuotisjuhla

Päijät-Hämeen tutkimusseura perustettiin syksyllä 1978. Seura juhli 40-vuotista toimintaansa torstaina 20.9.2018, Joutsaaren paviljongilla Lahdessa.

Ennen juhlaa oli seuran ylimääräinen kokous, joka kutsui kotiseutuneuvos Birgitta Stjernvall-Järven seuran kunniapuheenjohtajaksi ja professori Antti Kariston seuran kunniajäseneksi. Birgitta Stjernvall-Järvi käsitteli omassa puheessaan kokemuksiaan toiminnasta Päijät-Hämeen tutkimusseurassa. Antti Karisto kertoi, kuinka suhde Lahteen näkyy hänen tutkimustyössään.

Tervehdyksin seuraa onnittelivat Lahden kaupunki, Lahden kaupunginmuseo, yliopistokeskus, LAMK ja Lahden seudun sukututkijat.

Hienoa musiikkiohjelmaa esittivät Laulupuu-kuoro (johtajana Terhi Hilden) sekä Elisar Riddelin (viulu). Laajempi kuvagalleria on selattavissa tässä linkissä.
Seuraa voi onnitella lahjoituksin pankkitilille: Päijät-Hämeen tutkimusseura ry, Helmi Säästöpankki FI67 4212 0010 1226 26. Viite: 11303 tai viesti: 40 vuotta.

Retki Solovetskiin 13.-18.6.2019
Päijät-Hämeen tutkimusseura juhlistaa 40-vuotistaivaltaan tavanomaista pitemmällä retkellä, jonka kohteena on Vienanmeressä sijaitseva Solovetskin saaristo. Reitin varrella tutustumme myös Nurmekseen ja Kostamukseen. Halukkaille järjestämme myös valasretken, koska matkamme on sovitettu maitovalaiden aikatauluihin. Luonnollisesti retki huipentuu perinteiseen sampanjapiknikkiin.
Matkan hinta ja tarkka ohjelma ilmoitetaan myöhemmin. Matkalle mahtuu 30 seuran jäsentä. Ilmoittautua voi Riitta Niskaselle: riitta.niskanen@koti.fimnet.fi
¦ Linkki matkan esitteeseen

Seuran hallitus
Tutkimusseuran hallituksen seuraava kokous pidetään maanantaina 5. marraskuuta 2018 klo 17. Paikasta ilmoitetaan myöhemmin.


Aikaisemmin tapahtunutta

Kesäretki 2018 Vierumäelle ja Nastolaan
Kesäretki järjestettiin kahdella pikkuautolla Vierumäelle ja Nastolaan. Käytiin punaisten joukkohaudan muistomerkillä Versowoodin teollisuusalueella (Heinolassa), Pällin muistokivellä (Nastolan Järvistentie), Uudenkylän taistelussa kaatuneiden saksalaisten muistomerkillä sekä Venäläisten sotavankien muistomerkillä Nastolan kirkonkylässä. Kahvit juotiin Immilän myllykahvilassa. Matkalla kuultiin paljon muutakin Nastolan tapahtumista vuonna 1918. Oppaana toimi Matti Oijala. Sinikka Koskinen laati retkestä muistiinpanot, Matti Oijala vielä täydensi tietoja ja Jukka Oksa yhdisti ne kuvien kera koosteeseen, joka löytyy tästä ¦linkistä.

Vuosikokous 16.5.2018
Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikokous (kevätkokous) pidettiin 16. toukokuuta 2018 Lahden taidemuseolla. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat (mm. toiminkertomus ja tilinpäätös).
Varsinaisen kokouksen jälkeen taidemuseon näyttelypäällikkö Tiia Tiainen ja muotoiluinstituutin projektipäällikkö Katariina Mäenpää kertoivat suunnitteilla olevasta taide- ja muotoilukeskuksesta (Tajumo-hanke). ¦Linkki kokouksen asialistaan ¦ toimintakertomus 2017 ¦ tilinpäätös 2017

Kevätretki toukokuussa 2018 Balttiaan
Alla kuvissa Kaliningradin keskustaa, Ristikukkulan puinen pyhimys ja Põltsamaan saunalautta.
¦ Tässä linkki Heikki Helinin kuvakoonnokseen retkikohteista.

Tutkimusseuran kevätretki toukokuun alussa 2018 suuntautui Baltian poikki Kuurin Kynnäkselle ja Kaliningradiin, joka on osa Venäjää. Matkan teemana oli valta ja vallankäyttäjät. Tutkimme niin saksalaisen ritarikunnan historiaa kuin Baltian miehittäjien jälkiä. Yövyimme entisessä neuvostopresidenttien kesähuvilassa Pärnun Valgearannassa sekä Nidan pensionaatissa, jossa joukko kirjailijoita ja taiteilijoita vietti kesiä ennen pakoaan natsien tieltä. Kaliningradissa näimme, kuinka neuvostonormaalin suuruuden muistomerkkien keskelle rakennetaan entisestä Königsbergistä muistuttavia matkailukohteita. Vavahduttavan Liettuan Ristikukkulan lähelle professori Rainer Mahlamäen ryhmä suunnittelee kadonneen juutalaiskylän muistomerkkiä.
Baltian ja Kaliningradin välinen Kuurin kynnäs on saanut Unescon maailmanperintökohteen arvon vuonna 2000. Retkemme päättyi vanhaan tapaan shampanjapiknikkiin, joka tällä kertaa järjestettiin pienellä lautalla ja rannalla Viron Põltsamaalla.

Tutkijaklubi aloitti
Päijät-Hämeen tutkimusseuran tutkijaklubi on kokoontunut keväällä 2018 kolme kertaa Muotoiluinstituutin Antingalleriassa.
Toukokuun tutkijaklubin illassa 14.5.2018 Kati Kumpulainen ja Sara Ikävalko kertovat ”kaupunki nuorten palveluna” -kehittämishankkeesta ja sen menetelmistä.
Tutkijaklubin toisessa illassa 16.4.2018 Ville Uusitalo (LUT Lahti) kertoi aiheesta ”tutkimus ja kestävä liikkuminen”. Hän eritteli liikenteen vaikutusta ilmastomuutokseen. Käyttämällä elinkaarimallia voidaan vertailla erilaisten liikenteessä käytettyjen energiamuotojen hiilijalanjälkiä.
Klubin ensimmäisessä illassa 19.3.2018 Satu Parjanen (LUT Lahti) kertoi tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelusta Lahden keskustan kehittämishankkeissa.

Tarkempia tietoja tutkijaklubista löytyy sen¦verkkosivuilta.

Vuosikirja 2017 "Lahden keskuksesta Palmeniaksi"
Vuosikirja 2017 "Lahden keskuksesta Palmeniaksi. Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus yhteiskunnallisen vaikuttamisen asialla" julkistettiin Lahden tiedepäivässä 9.11.2017 Felmanniassa. Kirjoittajat ovat Palmenian hankkeissa ja johtoryhmissä pitkään toimineet Helsingin yliopiston professorit Markku Heikkilä ja Antti Karisto.

Kuvassa Antti Karisto ja Markku Heikkilä keskustelevat yleisön kanssa. Heidän välissään näkyvät eturivissä Kari Salmi (vas.), Mauno Kosonen, Mirja Saari ja Sinikka Larsen. Myös takana on entisiä palmenialaisia, Tomi Tura, Arto Ristola ja Samuli Koivula. Ikkunan vieressä on Fellmannin kulman tilaisuuden vetäjänä toiminut Satu Parjanen (LUT).

Julkistamistilaisuuden avasi tutkimusseuran puheenjohtaja Ville Marjomäki, kirjan esitteli Antti Karisto ja kommenttipuheenvuoron esitti Kari Salmi. Markku Heikkilä ja Antti Karisto vastasivat yleisön kysymyksiin. Joulukuun alussa (2.12.) tutkimusseuran vuosikirjat olivat esillä myös Lahden historiallisen museon "Adventti alkaa Kartanosta" -tapahtumassa. Heidi Andersson esitteli uuden vuosikirjan ja Jukka Oksa esitteli kuvitellun kävelyreitin Lahdessa käyttäen apuna vuosikirjojen kuvitusta.

Taustaa
Lahti haaveili omasta yliopistosta kohta kaupunkioikeudet saatuaan. Pitkän hiljaiselon jälkeen yliopistoinnostus kaupungissa yltyi, kun Helsingin yliopisto ryhtyi kehittelemään uusia koulutusmuotoja. Lahtelaisten kanssa laaditun suunnitelman mukaisesti se aloitti vuonna 1977 avoimen yliopiston opetuksen ja ammatillisen täydennyskoulutuksen Lahdessa. Pian perustettiin Helsingin yliopiston Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus, joka vuonna 2000 muutti nimensä Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniaksi.
Kirjaa voi ostaa Lahden historiallisen museon kirjakaupassa ja sitä voi tilata oheisen linkin kautta
¦ tilauslomakkeella. Linkkejä mediaan: ¦ Lahen Uutisia ¦ Aikalainen (TaY) ¦ Veijo Kauppinen, Acatiimi 4/2018

Arkeologinen illanvietto pe 9.3.2018
Päijät-Hämeen tutkimusseuran perinteinen arkeologinen illanvietto pidettiin perjantaina 9.3.2018 Lahden kansanopiston Ylätuvassa.

Ohjelmassa oli esitelmiä ja seurustelua sekä arpajaiset. Esitelmien aiheet olivat: Arkeologi Teemu Tiainen: Iitin Tillolan 1700-luvun lopun taistelupaikan arkeologinen kaivaus.
Tutkija Eero Siljander: Keväisen Espanjan aarteita -kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja. Keskustelun lisäksi järjestettiin arpajaiset.

Syyskokous ja vierailu LUT:issa 27.11.2017
Tutkimusseuran syyskokous pidettiin 27.11.2017 Tietoportissa vieraina Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) Lahden yksikössä. LUTin Lahden yksikön toimintaa esitteli professori Tuomo Uotila. Lisäksi erikoistutkija Lea Hennala esitteli juuri ilmestynyttä arviointitutkimusta Launeen kotihoidon ulkoistuksen vaikutuksista. Keskustelu oli vilkasta. LUT tarjosi myös kahvit.
Syyskokouksessa hyväksyttiin vuoden 2018 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Henkilövalinnat ratkaistiin sujuvasti: Tutkimusseuran puheenjohtajana jatkaa Ville Marjomäki ja varapuheenjohtajana Matti Oijala. Hallituksen jäseniksi kaksivuotiskaudeksi 2018-19 valittiin Riitta Niskanen, Ossi Nummela, Markku Riihinen ja Satu Lehtola, joka on uusi hallituksessa ja on lupautunut ensi vuonna taloudenhoitajaksi. Hallituksen jäseninä jatkavat edellisenä vuonna kahdeksi vuodeksi(2017-18) valitut Heidi Andersson, Mari Anttila, Saara Hakaste, Kirsti Nenye, Jukka Oksa ja Terhi Pietiläinen. Toiminnan tarkastajina jatkavat edelleen Seppo Toivonen ja Hannu Poutiainen. Linkit: ¦ kokouskutsu ja asialista¦ toimintasuunnitelma 2018 ¦ talousarvio 2018 ¦ kokouksen pöytäkirja

Kuvia kevätretkeltä 2017 Taalainmaalle

Seuran kevätretken 2017 retken kohteena olivat Ruotsin Hälsingland ja Taalainmaa 24. - 28. 5. 2017. Heikki Helin on koonnut jälleen kuvakoonnoksen hyvin onnistuneelta retkeltä.
Linkit: ¦kuvakooste, ¦ matkaohjelma.

Vuosikokous (kevätkokous) 24.4.2017
Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikokous pidettiin maanantaina 24.4.2017 klo 18 Muotoiluinstituutin tiloissa Lahdessa.
Kokouksen päätyttyä yliopettaja FT Mirja Kälviäinen ja TKI-johtaja Kristiina Soini-Salomaa esittelevät Muotoiluinstituutin tutkimustoimintaa.
Linkkejä: ¦ pöytäkirja ¦ tuloslaskelma ja tase 2016> ¦ toimintakertomus 2016.

Arkeologinen illanvietto 2017
Tutkimusseuran arkeologian jaosto järjesti perinteisen arkeologisen illanvieton perjantaina 3.3.2017 Lahden kansanopiston Ylätuvassa. Ohjelmassa oli esitelmiä ja seurustelua sekä arpajaiset.
Esitelmät: Arkeologi Teemu Tiainen: Mikroliitti Oy:n arkeologiset tutkimukset Päijät-Hämeessä. Tutkija Eero Siljander: Skotlannin ja Orkney-saarten historiaa ja esihistoriaa.

Aikaisemmista tapahtumista lisää ... täällä.

SIVISTÄVIÄ LINKKEJÄ

Suomalaiset historiapäivät
¦ linkki

Päijät-Häme-wiki
¦ faktoja, kuvia ja muistitietoa.

Lahden seudun sukututkijat
¦ tapahtumat

Yliopistokampus
¦ - Lahdessa

Lahden museot
¦ tapahtumat

osoite

Päivitetty 8.10.2018/ -j.o.