Henrik Jakobinpoika Orava (k. 1697) – Vihdin Oravalan talon omistaja, valtiopäivämies

Oravalan talo Vihdissä on ollut saman talonpoikaisen suvun hallussa ainakin vuodesta 1543 alkaen. Suvun toisessa tunnetussa sukupolvessa Sigfrid Perinpoika eli Sigfridus Petri Orava (k. 1613) oli kirkkoherrana Vihdissä. Tämän kirjoituksen kohdehenkilö Henrik Jakobinpoika Orava (k. 1697) polveutui Sigfrid Perinpojan veljestä Jakob Perinpojasta (k. 1593) ja edustaa sukuketjun kuudetta sukupolvea.

Henrik Jakobinpoika Orava mainitaan erään rajariidan yhteydessä tarkastusmiehenä vuonna 1655 ja eräässä vuonna 1667 Oravalassa annetussa kuitissa hänet mainitaan nimismiehenä. Tyttärenpojan kastetilaisuudessa 30.1.1695 Henrik Jakobinpojan kohdalla käytetään ensimmäisen kerran lisänimeä Orava, jota alettiin viimeistään silloin käyttää suvun nimenä.

Henrik Jakobinpoika Orava oli kaikesta päätellen arvostettu henkilö sekä talonpoikien että hallintoviranomaisten keskuudessa. Hänet oli määrätty Vihdin nimismieheksi vuonna 1666 ja valittu Vihdin seurakunnan kirkonisännäksi vuonna 1687. Lisäksi hänet valittiin talonpoikien edustajana Ruotsin valtakunnan säätyvaltiopäiville vuonna 1672 ja vuonna 1686, edellisellä kerralla Hattulan kihlakunnasta ja jälkimmäisellä kerralla Raaseporin läntisestä ja itäisestä kihlakunnasta.

Henrik Jakobinpoika Oravan puoliso oli Elin Hansintytär, jonka vanhemmat olivat Raaseporin itäisen kihlakunnan vouti Hans Mattsinpoika ja Elin Henrikintytär. Henrik Jakobinpoika Oravan ja Elin Hansintyttären perheeseen syntyi ainakin 15 lasta, joista 6 on haudattu pienenä. Elin Hansintytär kuoli Vihdissä vuonna 1693. Henrik Jabonpoika Orava kuoli Vihdissä vuonna 1697 ja hänet on haudattu Vihdin Pyhän Birgitan kirkkoon, josta ovat muistona rauniot nykyisellä "Vanhankirkon niemellä".

Oravalan rusthollin eli ratsutilan asemaa silloisessa yhteiskunnassa osoittaa se, että yhtä lukuun ottamatta Henrik Jakobinpoika Oravan ja Elin Hansintyttären kaikki aikuisiksi eläneet tyttäret naitettiin rusthollien omistajien tai heidän poikiensa kanssa. Perheen vanhin poika Jakob Henrikinpoika Orava, joka kuoli vuonna 1708, oli Oravalan rusthollin seuraava omistaja. Hän oli vuodesta 1697 alkaen myös Vihdin nimismies ja kirkonisäntä.

Henrik Jakobinpoika Oravan ja Elin Hansintyttären tyttäristä Elin Henrikintytär (k. 1715) avioitui Vihdin Lankilan rusthollarin Klas Karlinpoika Remasen kanssa jälkimmäisen 2. avioliitossa, Kristina Henrikintytär Espoon Mankkaan Storgårdin rusthollarin Abraham Axelinpojan (Vitikka) kanssa, Katarina Henrikintytär (k. 1704) Vihdin Vanhalan Ylöstalon rusthollarin Johan Nilsinpojan (Palm) kanssa ja Maria Henrikintytär Vihdin Sukselan Jaakkolan rusthollarin Jakob Perinpojan kanssa jälkimmäisen 2. avioliitossa.

Oravalan talon myöhemmän historian ymmärtämiseksi on lopuksi aiheellista selostaa lyhyesti sukuketjussa tapahtuneita nimen muutoksia. Henrik Jakobinpoika Oravan ja Elin Hansintyttären aikuiseksi eläneistä pojista toiseksi vanhin, Nils Henrikinpoika (1669–n. 1742) oli kornetin arvoon ylennyt sotilas. Hän otti itselleen nimen Wichtman, joka tarkoittaa suomeksi tulkittuna "Vihdin miestä". Hänen vanhemman veljensä Jakob Henrikinpoika Oravan (k. 1708) pojat Jakob Jakobinpoika (1697–1772) ja Johan Jakobinpoika (1698–1765) ryhtyivät myös käyttämään Wichtman -nimeä, josta tuli sukuhaaran sukunimi runsaan sadan vuoden ajaksi.

Oravalan talon viimeinen Wichtman -niminen miespuolinen omistaja oli Bengt Henrik Jakobinpoika Wichtman (1775–1843). Talon seuraavaksi isännäksi tuli hänen tyttärensä Maria Charlotan (1812–1891) kanssa avioitunut Israel Törnström (1812–1841). Heidän poikansa Sven Israel Törnström sekä tämän pojat Pentti ja Artturi Törnström ottivat vuonna 1906 suomalaisen nimen Hiidenheimo. Useat sukuhaaran jäsenet ottivat Hiidenheimo -nimen myöhemmin.

Kirjoitus on valmistunut helmikuussa 2007. Kirjoitettu Vihdin seurakunnan nettisivuille henkilögalleriaa "Vihti 500" varten, jossa kirjoitus on hieman muutettuna ja lyhennettynä.

Lähteitä:

Pousar, J.: Wichtman-Sciurenius. Särtryck ur Släktbok Ny följd II:5.

Vihdin Oravalan sukutila. Tila- ja henkilöhistoriaa keskiajasta nykyaikaan. Kirjoittanut Kaarlo Soikkeli. Täydennyksin ja liittein varustanut Elli Hiidenheimo. Painoon toimittanut Eino Parikka. Helsinki 1953.

TAKAISIN KULTTUURIA, IHMISIÄ, SUKUJA HAKEMISTOON