Lyhyt vastaus

Lahden ja ympäristön munuaistautiyhdistys oli 1970-luvun alkutaitteessa perustamassa avohoidon dialyysiasemaa, kunnes vireillä ollut Päijät-Hämeen keskussairaala valmistuisi. Yhdistys tarvitsi toiminnan käynnistämistä varten kaupungilta taloudellista tukea ja teki asian johdosta avustusanomuksen. Minut oli kutsuttu sen johdosta Lahden kaupunginhallituksen kokoukseen kuultavaksi asiantuntijana.

Kokoushuoneeseen tullessani puheenjohtajana toiminut kaupunginjohtaja Teemu Hiltunen, joka ei suvainnut yleensä jaarittelevia puheenvuoroja, esitteli minut: "Käsiteltävänä on avohoidon dialyysiasemaa koskeva avustusanomus. Asiantuntijaksi on kutsuttu Lahden kaupunginsairaalan johtava lääkäri Arno Forsius. Saisimmeko nyt lyhyesti kuulla, mikä on diagnoosi ja mikä on lääke."

Päätin vastata toivomuksen mukaisesti: "Herra puheenjohtaja. Diagnoosi on rahapula. Lääke on raha." Sen jälkeen istuuduin, ja kokousväen keskuudesta kuului pidätettyjä nauruntirskahduksia. Kaupunginjohtaja Hiltunen ei häkeltynyt hetkeksikään, vaan jatkoi välittömästi: "Saisimmeko tämän jälkeen hieman laajemmin kuulla, mikä olisi tässä tapauksessa sopiva hoitomenetelmä." Asian käsittely jatkui nyt "normaalissa järjestyksessä".

Kirjoitus on valmistunut toukokuussa 2006.