Kääntyminen liikenteessä vasemmalle vaatii aina erityistä varovaisuutta

Helsingin Sanomien Mielipide-osastossa on keskusteltu heinä-elokuun vaihteessa vasemmalle kääntymisen vaaroista erään vakavan onnettomuuden johdosta. Turvallisuuden parantamiseksi on ehdotettu mm. vilkkuvia jarruvaloja pakolliseksi varusteeksi autoihin. Olen lähettänyt 4.8.2005 lehden Mielipide -osastoon seuraavan kirjoituksen:

"Kääntyminen liikenteessä vaatii aina varovaisuutta. Viime päivien mielipiteiden vaihdossa on keskusteltu varsinkin vasemmalle kääntymisestä. Itse olen noudattanut vuosien ajan seuraavaa käytäntöä: Jos perässäni ajaa auto tai autojono, laitan vasemman vilkun päälle hyvissä ajoin ennen kääntymistä, painan jarrua kolme-neljä kertaa lyhyin välein ja toistan jarrutuksen samalla tavalla kääntymiskohtaan tullessani. Sama käytäntö on paikallaan myös oikealle kääntyessä ja katuliikenteessä, jos tie tai katu on kapea ja etenkin jos tienhaara, porttikäytävä tai muu poistumisväylä on muiden vaikeasti havaittavissa. Ajoväylällä, jossa ajetaan 80–100 km/h, on syytä tehdä ensimmäinen varoitusjarrutus jo 200–300 m ennen kääntymiskohtaa, erityisesti jos oman ajoneuvon perässä tulee rekka-autoja."

Lisäys heinäkuussa 2010: Kun pysähtyy keskiviivan viereen odottamaan kääntymistä vasemmalle, on pidettävä etupyörät "suorassa". Jos kääntää etupyörät valmiiksi "vasemmalle", työntää perään ajava auto varmasti  kääntymistä odottavan auton vastaantulevien ajoneuvojen kaistalle, jolloin seuraukset voivat olla erityisen vakavat.

Lehdessä julkaistiin 5.8.2005 Mielipide -osastossa Leena Heinäsen (Nummi-Pusula) lähettämä kirjoitus "Vasemmalle kääntyessä oltava varovainen", jossa tuotiin esille samat näkökohdat. Lisäksi siinä neuvottiin harkitsemaan vaarallisissa paikoissa ajamaan vaikkapa ohi, kääntymään oikealle sopivassa kohdassa ja palaamaan takaisinpäin rauhallisemman liikennetilanteen aikana. Kirjoituksessa ei käsitelty kääntymistä katuliikenteessä.

Lähettämääni kirjoitusta ei julkaistu heti ja ilmoitin toimitukselle, että sen julkaiseminen ei ole mielestäni tarpeellista, koska sen pääasiallinen sisältö kävi ilmi Leena Heinäsen 5.8.2005 julkaistusta kirjoituksesta.

Kirjoitus on laadittu elokuussa 2005. Lisäys heinäkuussa 2010.

Viitteet:

Helsingin Sanomat 5.8.2005, Mielipide-osasto, Leena Heinäsen (Nummi-Pusula) lähettämä kirjoitus "Vasemmalle kääntyessä oltava varovainen".