Georgius Matthiae Forsius (k. 1640) – Vihdin kirkkoherra 1615–1640

Tiedot Georgius (tai Gregorius) Matthiae Forsiuksesta, josta on käytetty myös nimiä Göran Mattsson ja Yrjö Matinpoika, ovat kovin niukat. Lisänimensä tai sukunimensä Forsius perusteella hänen kotipaikkansa oli Helsinki (Helsingfors), jonka latinankielisenä nimenä oli aikoinaan Forsia. Syntymäaika on jäänyt tuntemattomaksi. Isännimen eli patronyymin mukaan hänen isänsä oli Matts (Matias, Matti), mutta muuta hänestä ei tiedetä, ja myös äidin nimi on tuntematon.

Luultavasti Georgius Matthiae Forsius on vihitty papiksi Turun katedraalikoulun käytyään, sillä hänen nimeään ei ole löydetty minkään ulkomaisen yliopiston luetteloista. Hänen aikaisemmasta toiminnastaan pappina ei ole säilynyt tietoja. Vihdissä kirkkoherrana vuodesta 1579 ollut Sigfridus Petri Orava kuoli vuonna 1613. Georgius Matthiae Forsius tuli hänen seuraajakseen ilmeisesti vuonna 1615 ja hän kuoli Vihdissä vuonna 1640, 10.6 ja 15.7. välisenä aikana. Hän ehti siis olla Vihdin kirkkoherrana 25 vuoden ajan, mutta silti hänen toimikaudeltaan ei ole juuri mitään tietoja. Georgius Matthiae Forsius on joka tapauksessa omistanut Vihdissä Tuohilammen ratsutilan vuodesta 1623 alkaen. Hänen puolisonsa on jäänyt tuntemattomaksi ja avioparin lapsista on tiedossa vain yksi, arviolta n. vuonna 1620 syntynyt Johan Jöransson eli Johan (Juhani) Yrjönpoika.

Georgius Matthiae Forsiuksen kirkkoherrakaudella Vihdin seurakunnassa oli kappalaisena Matthias Michaelis ainakin vuosina 1618–1630 ja Jacobus Petri ainakin vuonna 1634. Lukkarina mainitaan vuonna 1627 Karl Morteninpoika Niuhalasta.

Johan Jöransson Forsiuksesta tuli Tuohilammen ratsutilan seuraava omistaja. Hän avioitui luultavasti vuoden 1645 tienoilla Beata Henrikintyttären kanssa, jonka vanhemmista ei ole tietoa. Avioparilla oli ainakin kuusi lasta, joista kaksi on haudattu ennen aikuiseksi tuloaan, toinen vuonna 1665 ja toinen vuonna 1670. Johan Jöransson kuoli vuonna 1694 ja hänet haudattiin 7.10. Vihdin Pyhän Birgitan kirkkoon. Hänen puolisonsa Beata Henrikintytär kuoli vuonna 1718, ja myös hänet haudattiin 20.10. kirkkoon.

Johan Jöransson Forsiuksen eloon jääneistä pojista vanhempi oli n. vuonna 1649 syntynyt Henrik Johaninpoika Forsius, josta tuli Tuohilammen seuraava omistaja. Hän avioitui Vihdin Haapkylän Westergårdin talon tyttären Anna Maria Skuggen kanssa. Henrik Johaninpoika Forsius kuoli vuonna 1689 ja hänetkin haudattiin 6.10. kirkkoon. Avioparin poika Johan Henrikinpoika Forsius (–1744) menetti Tuohilammen ratsutilan, joka oli ollut kruununnimismies Erik Ingmanin antaman lainan takuuna.

Johan Jöransson Forsiuksen nuoremmasta pojasta, n. vuonna 1670 syntyneestä Johan Johaninpoika Forsiuksesta, tuli helsinkiläinen porvari, kirjuri ja talonomistaja, joka kuoli Helsingissä ruttoon vuonna 1710. Hänen pojastaan Henrik Johaninpoika Forsiuksesta jatkunut sukuhaara on ainoa, jossa Forsiuksen nimi on säilynyt nykypäivään saakka, ja siihen kuuluu myös tämän henkilökuvauksen kirjoittaja.

Johan Jöransson Forsiuksen vanhin tytär, Margareta Johanintytär Forsius, syntyi vuonna 1647 ja kuoli vuonna 1703. Hän oli avioliitossa Vihdissä Sukselan Jaakkolan perintötalon omistajan Per Jakobinpojan kanssa.

Toinen Johan Jöransson Forsiuksen aikuiseksi eläneistä tyttäristä, Ingeborg Johanintytär Forsius, syntyi n. vuonna 1666 ja kuoli huhtikuussa 1714 Nurmijärvellä. Hän oli naimisissa Nurmijärven Hyvinkäällä sijaitsevan Nikkilän ratsutilan omistajan Johan Jöraninpojan (Nikkilä) kanssa, joka kuoli helmikuussa 1714, pari kuukautta ennen puolisoaan. Tämän avioparin jälkeläisiä ovat useat Vihdissä lukkareina ja kirkonpalvelijoina 1700-, 1800- ja 1900-luvulla toimineet Hallén, Halén ja Murto -nimiset henkilöt.

Kirjoitus on valmistunut helmikuussa 2007. Kirjoitettu Vihdin seurakunnan nettisivuille henkilögalleriaa "Vihti 500" varten, jossa kirjoitus on hieman muutettuna ja lyhennettynä.

Hipping, A. J.: Beskrifning öfwer Wichtis Socken. Helsingfors 1845. (W. J. P. Hidénin suomennos: Vihdin pitäjä. Helsinki 1965.)

Soikkeli, K.: Vihti. Kuvauksia Vihdin kunnan luonnosta, historiasta ja kansan elämästä. I osa. K. F. Puromiehen Kirjapaino O.Y. Helsinki 1929.

Wilskman, A.: Släktbok I, Helsingfors 1914

TAKAISIN KULTTUURIA, IHMISIÄ, SUKUJA HAKEMISTOON