Henrik Florinuksen (1633–1705) ensimmäinen avioliitto

Paimion kirkkoherralla Henrik Florinuksella (1633–1705), joka oli Paimion edellisen kirkkoherran Matthias Ericin poika, tiedetään ennestään olleen kaksi aviopuolisoa, Beata Gyllenbögel ja Catharina Pihl. Sukututkija Jarl Pousar on selvittänyt Tammelinus - Tammelin -suvun vaiheita, ja hän lienee tuonut esiin tiedon Valborg Larsintyttärestä (Valpuri Laurintytär), jonka kanssa Henrik Florinus oli avioliitossa ennen edellä mainittuja puolisoita. Samoin Jarl Pousar on saanut tietoonsa ensimmäiseen avioliittoon vihkimisen ajankohdan ja paikan. Ismo Pyyppösen kertoman mukaan lähde ei ole ainakaan yleisesti tiedossa.

Löysin Jarl Pousarin todennäköisesti käyttämän lähteen lyhyen etsimisen jälkeen Tuija Laineen ja Rita Nyqvistin toimittamasta teoksesta "Suomen kansallisbiografia 1488–1700" (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki. Vammala 1996). Lähde mainitaan teoksen sivulla 204, julkaisu 1034: "Epithalamia festivitati nuptiarum, .... dn. m. Henrici Florini Paemarensis sponsi; et .... virginis Valburgis Laurentii ... dn. Laurentii Petri pastoris Tammelensis laudatissimi, filiae sponsae; ... in templo Tammelensium die 4 julij anno MDCLVIII celebratae, a patriotis & amicis ... consecrata. - Aboae : imprimebat Petrus Hansonius Acad. typ. [1658]. – [8] s. ; 4:o."

Turussa vuonna 1658 painetun julkaisun otsikkotekstistä käy ilmi, että paimiolainen Henrik Florinus on vihitty avioliittoon Tammelan kirkossa 4.7.1658 Valborg Larsintyttären kansa, jonka isä oli Tammelan kirkkoherra Laurentius Petri (Aboicus) (1605/1610–1671).

En ole perehtynyt toistaiseksi edellä mainitun "hääjuhlakirjasen" sisältöön. Siinä voi olla muutakin kiinnostavaa tietoa Tammelin - ja Florinus -sukujen vaiheista.

Kirjoitus on valmistunut kesäkuussa 2004.

Lähteitä:

Laine, T. ja Nyqvist, R. (toim.): Suomen kansallisbiografia 1488–1700. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki. Vammala 1996.

Pousar, J.: Tammelinus - Tammelin -sukua koskevia taulukoita (käsikirjoitus).

TAKAISIN KULTTUURIA, IHMISIÄ, SUKUJA HAKEMISTOON