Päijät-Hämeen tutkimusseura on perustettu vuonna 1978. Seura toimii Päijät-Hämeeseen liittyvän tutkimuksen edistämiseksi ja tutkimustiedon levittämiseksi. Seura järjestää luentoja, seminaareja, tutustumismatkoja sekä harjoittaa julkaisutoimintaa.


Ajankohtaisia tapahtumia

Kesäretki la 16.6.2018 Vierumäelle ja Nastolaan
Retken kohteet ovat sekä vuoden 1918 että toisen maailmansodan aikaisia tapahtumapaikkoja Vierumäellä ja Nastolassa. Bussikuljetus lähtee (la 16.6.2018) Lahdesta Marolankadun turistipysäkiltä klo 10.00. Paluu Lahteen on noin klo 16.00.

Ohjelma
Vierumäki:
Punaisten joukkohauta, muistomerkki Versowoodin teollisuusalueella. Vierumäen taistelu.
Nastola:
Pällin kivi, Järvistentie.
Kahvit, Immilän myllykahvila.
Uudenkylän taistelu, saksalaisten muistomerkki sekä Uudenkylän aseman tuho toisessa maailmansodassa.
Venäläisten muistomerkki, Kausantie.
Sotaan lähteneiden muistomerkki ja Nastolan vankileiri, Nastolan kk.

Oppaana on Matti Oijala. Retken arvioitu hinta on noin 30 euroa, jos mukana on 20 osallistujaa. Hintaan sisältyvät opastus, bussikuljetus, kahvi +leivonnainen. Ilmoittautuminen 3.6. mennessä Matti Oijalalle (puh. 045 6732 504 tai sähköposti: etunimi.sukunimi (at) phnet.fi).

Seuran hallitus
Tutkimusseuran hallituksen seuraava kokous pidetään ke 16. toukokuuta 2018 klo 17, siis ennen seuran vuosikokousta Lahden taidemuseolla.


Jo tapahtunutta

Vuosikokous 16.5.2018
Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikokous (kevätkokous) pidettiin 16. toukokuuta 2018 Lahden taidemuseolla. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat (mm. toiminkertomus ja tilinpäätös).
Varsinaisen kokouksen jälkeen taidemuseon näyttelypäällikkö Tiia Tiainen ja muotoiluinstituutin projektipäällikkö Katariina Mäenpää kertoivat suunnitteilla olevasta taide- ja muotoilukeskuksesta (Tajumo-hanke). ¦Linkki kokouksen asialistaan ¦ toimintakertomus 2017 ¦ tilinpäätös 2017

Kevätretki toukokuussa 2018 Balttiaan
Alla kuvissa Kaliningradin keskustaa, Ristikukkulan puinen pyhimys ja Põltsamaan saunalautta.
¦ Tässä linkki Heikki Helinin kuvakoonnokseen retkikohteista.

Tutkimusseuran kevätretki toukokuun alussa 2018 suuntautui Baltian poikki Kuurin Kynnäkselle ja Kaliningradiin, joka on osa Venäjää. Matkan teemana oli valta ja vallankäyttäjät. Tutkimme niin saksalaisen ritarikunnan historiaa kuin Baltian miehittäjien jälkiä. Yövyimme entisessä neuvostopresidenttien kesähuvilassa Pärnun Valgearannassa sekä Nidan pensionaatissa, jossa joukko kirjailijoita ja taiteilijoita vietti kesiä ennen pakoaan natsien tieltä. Kaliningradissa näimme, kuinka neuvostonormaalin suuruuden muistomerkkien keskelle rakennetaan entisestä Königsbergistä muistuttavia matkailukohteita. Vavahduttavan Liettuan Ristikukkulan lähelle professori Rainer Mahlamäen ryhmä suunnittelee kadonneen juutalaiskylän muistomerkkiä.
Baltian ja Kaliningradin välinen Kuurin kynnäs on saanut Unescon maailmanperintökohteen arvon vuonna 2000. Retkemme päättyi vanhaan tapaan shampanjapiknikkiin, joka tällä kertaa järjestettiin pienellä lautalla ja rannalla Viron Põltsamaalla.

Tutkijaklubi aloitti
Päijät-Hämeen tutkimusseuran tutkijaklubi on kokoontunut keväällä 2018 kolme kertaa Muotoiluinstituutin Antingalleriassa.
Toukokuun tutkijaklubin illassa 14.5.2018 Kati Kumpulainen ja Sara Ikävalko kertovat ”kaupunki nuorten palveluna” -kehittämishankkeesta ja sen menetelmistä.
Tutkijaklubin toisessa illassa 16.4.2018 Ville Uusitalo (LUT Lahti) kertoi aiheesta ”tutkimus ja kestävä liikkuminen”. Hän eritteli liikenteen vaikutusta ilmastomuutokseen. Käyttämällä elinkaarimallia voidaan vertailla erilaisten liikenteessä käytettyjen energiamuotojen hiilijalanjälkiä.
Klubin ensimmäisessä illassa 19.3.2018 Satu Parjanen (LUT Lahti) kertoi tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelusta Lahden keskustan kehittämishankkeissa.

Tarkempia tietoja tutkijaklubista löytyy sen¦verkkosivuilta.

Vuosikirja 2017 "Lahden keskuksesta Palmeniaksi"
Vuosikirja 2017 "Lahden keskuksesta Palmeniaksi. Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus yhteiskunnallisen vaikuttamisen asialla" julkistettiin Lahden tiedepäivässä 9.11.2017 Felmanniassa. Kirjoittajat ovat Palmenian hankkeissa ja johtoryhmissä pitkään toimineet Helsingin yliopiston professorit Markku Heikkilä ja Antti Karisto.

Kuvassa Antti Karisto ja Markku Heikkilä keskustelevat yleisön kanssa. Heidän välissään näkyvät eturivissä Kari Salmi (vas.), Mauno Kosonen, Mirja Saari ja Sinikka Larsen. Myös takana on entisiä palmenialaisia, Tomi Tura, Arto Ristola ja Samuli Koivula. Ikkunan vieressä on Fellmannin kulman tilaisuuden vetäjänä toiminut Satu Parjanen (LUT).

Julkistamistilaisuuden avasi tutkimusseuran puheenjohtaja Ville Marjomäki, kirjan esitteli Antti Karisto ja kommenttipuheenvuoron esitti Kari Salmi. Markku Heikkilä ja Antti Karisto vastasivat yleisön kysymyksiin. Joulukuun alussa (2.12.) tutkimusseuran vuosikirjat olivat esillä myös Lahden historiallisen museon "Adventti alkaa Kartanosta" -tapahtumassa. Heidi Andersson esitteli uuden vuosikirjan ja Jukka Oksa esitteli kuvitellun kävelyreitin Lahdessa käyttäen apuna vuosikirjojen kuvitusta.

Taustaa
Lahti haaveili omasta yliopistosta kohta kaupunkioikeudet saatuaan. Pitkän hiljaiselon jälkeen yliopistoinnostus kaupungissa yltyi, kun Helsingin yliopisto ryhtyi kehittelemään uusia koulutusmuotoja. Lahtelaisten kanssa laaditun suunnitelman mukaisesti se aloitti vuonna 1977 avoimen yliopiston opetuksen ja ammatillisen täydennyskoulutuksen Lahdessa. Pian perustettiin Helsingin yliopiston Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus, joka vuonna 2000 muutti nimensä Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniaksi.
Kirjaa voi ostaa Lahden historiallisen museon kirjakaupassa ja sitä voi tilata oheisen linkin kautta
¦ tilauslomakkeella. Linkkejä mediaan: ¦ Lahen Uutisia ¦ Aikalainen (TaY) ¦ Veijo Kauppinen, Acatiimi 4/2018

Arkeologinen illanvietto pe 9.3.2018
Päijät-Hämeen tutkimusseuran perinteinen arkeologinen illanvietto pidettiin perjantaina 9.3.2018 Lahden kansanopiston Ylätuvassa.

Ohjelmassa oli esitelmiä ja seurustelua sekä arpajaiset. Esitelmien aiheet olivat: Arkeologi Teemu Tiainen: Iitin Tillolan 1700-luvun lopun taistelupaikan arkeologinen kaivaus.
Tutkija Eero Siljander: Keväisen Espanjan aarteita -kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja. Keskustelun lisäksi järjestettiin arpajaiset.

Syyskokous ja vierailu LUT:issa 27.11.2017
Tutkimusseuran syyskokous pidettiin 27.11.2017 Tietoportissa vieraina Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) Lahden yksikössä. LUTin Lahden yksikön toimintaa esitteli professori Tuomo Uotila. Lisäksi erikoistutkija Lea Hennala esitteli juuri ilmestynyttä arviointitutkimusta Launeen kotihoidon ulkoistuksen vaikutuksista. Keskustelu oli vilkasta. LUT tarjosi myös kahvit.
Syyskokouksessa hyväksyttiin vuoden 2018 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Henkilövalinnat ratkaistiin sujuvasti: Tutkimusseuran puheenjohtajana jatkaa Ville Marjomäki ja varapuheenjohtajana Matti Oijala. Hallituksen jäseniksi kaksivuotiskaudeksi 2018-19 valittiin Riitta Niskanen, Ossi Nummela, Markku Riihinen ja Satu Lehtola, joka on uusi hallituksessa ja on lupautunut ensi vuonna taloudenhoitajaksi. Hallituksen jäseninä jatkavat edellisenä vuonna kahdeksi vuodeksi(2017-18) valitut Heidi Andersson, Mari Anttila, Saara Hakaste, Kirsti Nenye, Jukka Oksa ja Terhi Pietiläinen. Toiminnan tarkastajina jatkavat edelleen Seppo Toivonen ja Hannu Poutiainen. Linkit: ¦ kokouskutsu ja asialista¦ toimintasuunnitelma 2018 ¦ talousarvio 2018 ¦ kokouksen pöytäkirja

Vuoden 2018 kevätretken paikat varattiin heti
Kevätretki suuntautuu (2.-6.5.2018) Viron, Latvian ja Liettuan kautta Venäjän Kaliningradiin. Baltian ja Kaliningradin välinen Kuurin kynnäs on Unescon maailmanperintökohde. Matkan voi tehdä myös ilman yhden päivän Kaliningradissa käyntiä. Matkan teemana on valta ja vallankäyttäjät.
Matkan hinta ja ohjelma tarkennetaan myöhemmin syksyllä. Alustava arvio hinnasta on 560-570 euroa. Mukaan mahtuu 30 seuran jäsentä. Kaikki retken paikat varattiin heti muutamassa päivässä. Lisätiedot: Kirsti Nenye: kirsti.nenye@gmail.com. ¦ Retken tarkempi esittely.

Kuvia kevätretkeltä 2017 Taalainmaalle

Seuran kevätretken 2017 retken kohteena olivat Ruotsin Hälsingland ja Taalainmaa 24. - 28. 5. 2017. Heikki Helin on koonnut jälleen kuvakoonnoksen hyvin onnistuneelta retkeltä.
Linkit: ¦kuvakooste, ¦ matkaohjelma.

Vuosikokous (kevätkokous) 24.4.2017
Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikokous pidettiin maanantaina 24.4.2017 klo 18 Muotoiluinstituutin tiloissa Lahdessa.
Kokouksen päätyttyä yliopettaja FT Mirja Kälviäinen ja TKI-johtaja Kristiina Soini-Salomaa esittelevät Muotoiluinstituutin tutkimustoimintaa.
Linkkejä: ¦ pöytäkirja ¦ tuloslaskelma ja tase 2016> ¦ toimintakertomus 2016.

Arkeologinen illanvietto 2017
Tutkimusseuran arkeologian jaosto järjesti perinteisen arkeologisen illanvieton perjantaina 3.3.2017 Lahden kansanopiston Ylätuvassa. Ohjelmassa oli esitelmiä ja seurustelua sekä arpajaiset.
Esitelmät: Arkeologi Teemu Tiainen: Mikroliitti Oy:n arkeologiset tutkimukset Päijät-Hämeessä. Tutkija Eero Siljander: Skotlannin ja Orkney-saarten historiaa ja esihistoriaa.

Aikaisemmista tapahtumista lisää ... täällä.

SIVISTÄVIÄ LINKKEJÄ

Suomalaiset historiapäivät 9.-10.2.2018 ohjelma.

Päijät-Häme-wiki faktoja, kuvia ja muistitietoa.

Lahden seudun sukututkijoiden tapahtumakalenteri.

Yliopistokampus
- Lahdessa

Lahden museot
-tapahtumat

osoite

Päivitetty 1.6.2018/ -j.o.